Eenvoudig fietsen ontlenen door slimme sleutelkast

Fiets
Paragraphs

Het Facilitair Bedrijf investeert in ‘free floating’. Ze biedt al haar medewerkers de kans om via een handig en flexibel systeem fietsen te reserveren voor vlotte verplaatsingen tussen de zes gebouwen van de Vlaamse overheid in Brussel.

Het facilitair Bedrijf maakt door de implementatie van dit systeem komaf met de huidige reservatieprocedure. Je gaat gewoon met je badge naar de kast, houdt ze er even tegen, je neemt de fietssleutel en weg ben je.  Het is ook mogelijk om elektrische fietsen op deze manier te ontlenen.  De sleutels dienen dus niet langer opgehaald, noch teruggebracht te worden bij de onthaalbalie. Je kan je fiets achterhalen in elk Brussels gebouw van de Vlaamse overheid.

“De nieuwe aanpak beperkt het aantal handelingen, werkt heel intuïtief en is dus een forse verbetering voor de fietsgebruikers” aldus Peggy Excelmans, facilitair IT manager bij Het Facilitair Bedrijf.

De nieuwe aanpak beperkt het aantal handelingen, werkt heel intuïtief en is dus een forse verbetering voor de fietsgebruikers.
Peggy Excelmans
Facilitair IT-manager bij Het Facilitair Bedrijf

Leverancier van dienst is De Raat, die voor dit project de KeyBox-oplossingen van de Zweedse fabrikant Creone aanreikt, in samenwerking met HB plus.

Eenvoudig gebruik

“We importeren deze producten voor de hele Benelux”, legt Joel Mirgaux, sales manager bij De Raat uit. “Creone staat garant voor intelligent sleutel- en compartimenteringsbeheer. De KeyBox is een sleutelkast die een eenvoudige oplossing biedt voor sleutelmanagement in elke omgeving. De sleutelkasten draaien op KeyWin, een handig systeem voor sleutelmanagement. Daardoor weet je op elk moment wie welke sleutel wanneer heeft meegenomen en teruggebracht. Dankzij die traceer- en opvolgbaarheid kan je altijd bij de laatste gebruiker informeren als een fiets niet is terug gebracht of eventueel stuk is.

 “We zijn vertrokken met een pilootproject in het Herman Teirlinck Gebouw, waarbij HB-plus instaat voor de integratie van de Creone-systemen in de zes gebouwen;” zegt Els Beirnaert, projectleider bij HB-plus. “ In dat gebouw zijn ongeveer 120 fietsen ter beschikking van de medewerkers.

 Nieuw bij dit project is het volledig cloudgebaseerde beheerplatform.

Cruciaal voor het Facilitair Bedrijf was de eenvoud van gebruik voor diegenen die fietsen ontlenen, maar ook voor de applicatiebeheerders: je hoeft zeker geen IT-achtergrond te hebben om vlot met dit systeem te kunnen werken.

Meer informatie

Voor meer informatie, contacteer Els Beirnaert (HB-plus) of raadpleeg de volgende webpagina: https://overheid.vlaanderen.be/slimme-sleutelkast

Gerelateerde artikels